Recepten

Rode Biet salade met Charolais Geitenkaas

Recept voor 4 personen

10 stuks middelgrote rode bieten niet gegaard
4 stuks Elstar Appels
1 stuk harde geitenkaas, bv Charolais kaas, een AOC kaas afkomstig uit de Beaujolais. ( verkrijgbaar bij de betere kaaswinkel).
1 sjalot
1 handje vol hazelnoten
(Als je niet aan harde geitenkaas kan komen kun je ook een wat zachtere geitenkaas in de vriezer doen)

Verdeel 8 stuks rauwe rode bieten op een plateau,
en doe deze in de oven op 160 graden. Zonder enige smaakstof of olie.
Pof deze voor 1,5 uur in de oven op 160 graden.

Als ze uit de oven komen laat ze afkoelen, en haal het vel van de bieten vandaan.
Portioneer de biet in kleinere ‘chunks’.

Rooster de hazelnoten in de oven op 150 graden voor circa 15 minuten bruin.
En ‘crush’ ze met behulp van de onderkant van een pannetje een beetje fijn.

Schil dan 2 Elstar appels en snijdt deze ook in stukjes.
Snipper het sjalotje zo fijn mogelijk, en spoel de sjalot onder de kraan af om het pittige eraf te spoelen.

Meng de appel, sjalot en bieten met elkaar in een mengkom.
En breng op smaak met olijfolie, peper en zout.

Snijdt de andere 2 appels en rode biet in dunne plakjes met behulp van een mandoline, of met een mes. (probeer de plakjes zo dun mogelijk te snijden)
Leg de dun gesneden plakjes appel en biet apart van elkaar in een bakje met water en een klein beetje citroensap.

Verdeel de salade van biet en appel gecentreerd in het midden van de 4 borden.
Op de salade verdeel je de gecrushte hazelnoten, en bedek de salade dan met de dunne plakjes biet en appel.
Rasp als laatste de kaas goed over de salade en het hele bord.

Heerlijk met een van de 10 Crus ( dorpjes) uit de Beaujolais. Een Fleurie bijvoorbeeld gemaakt van de Gamay druif uit het dorp Fleurie. ( zie foto).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *